Indkøbskurv
Kurven er tom

Fransk hvidvin


Ingen kan kopiere fransk hvidvin. De særlige jordbundsforhold, det varierende klima og sollys, skaber nogle helt unikke hvidvine, der ikke fås magen til nogen andre steder i verden. Hos Kjær og Sommerfeldt finder du et stort udvalg af franske hvidvine fra hele Frankrig. Så tag på opdagelse i de mange spændende flasker og læs mere om fransk hvidvin efter produktoversigten. Læs mere...

Nulstil alle filtre
Type
Land
Område
Vis flere
Distrikt
Vis flere
Pris
Smagsretning
Rating
Vis flere
Producent
Vis flere
Drue
Vis flere
Passer til
Vis flere
Årgang
Vis flere
Økologi
Størrelse
Sortering:
Side 1 af 7 - (128 produkter)
Sortering:
Side 1 af 7 - (128 produkter)


 

Frankrig er kendt for sin gastronomi og måske nok især sine rødvine. Men landets produktion af hvidvin er mindst lige så enestående og varieret. Især de kalkholdige jorde mod nord og den hårde flint længere mod syd og vest, giver fransk hvidvin dens karakteristiske smag.  Kalken giver hvidvinen en mere feminin og kridtagtig smag, mens flinten tilfører en mineralsk og næsten krudtagtig tone. Det giver nogle smagsnuancer, der ikke kan genskabes andre steder i verden.

Fransk hvidvin domineres af druesorterne Chardonnay og Sauvignon Blanc. De dyrkes i mange af landets vindistrikter, hvor de indgår i både hvid- og rosévine. Men også druer som Pinot Blanc og Riesling, der er store i Alsace og Melon fra Loire-området spiller en væsentlig rolle i produktionen af fransk hvidvin.

Det franske hvidvinskompas

Ligesom med franske rødvine betyder dyrkningsstedet alt for de franske hvidvine. Undergrunden, jordbunden, solen og klimaet bidrager på hver deres måde til det resultat, vi kan nyde, når vi vælger en fransk hvidvin. Hvert distrikt har sine druer og sine kendetegn. Lad os tage en tur rundt i Frankrig og se nærmere på, hvad de forskellige vinområder gemmer på af god hvidvin.

Alsace – dedikeret til hvidvin

Du finder ikke noget vindistrikt i Frankrig, ja måske i hele verden, der er så dedikeret til hvidvin som Alsace. Det er samtidig en kendt og elsket feriedestination for mange danskere. Det bedste er, at den ikke ligger længere væk, end du kan køre selv.

Det er her, vi møder den ærketypiske franskmand med alpehue, stribet trøje og baguette under armen. Her er gæstfrihed, åbne arme og fransk landstemning med stor F. Det er også her, vi møder de hvidvine, som de fleste danskere kender så godt. I Alsace sælges de tit fra stalddøren og er oftest dyrket på Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris eller Gewürtztraminer.

Sidstnævnte drue har beholdt sit tyske navn, måske netop fordi Alsace har skiftet mellem fransk og tysk nationalitet fire gange inden for de seneste halvanden hundrede år. Det er muligvis også årsagen til, at vinene i Alsace navngives efter druesorten, hvor den i resten af Frankrig navngives efter oprindelsesstedet.

Den tyske indflydelse kan også spores i de madretter, der er typiske for regionen. Oftest serveres et miks af franske og tyske retter sammen eller tyske retter fortolkes på fransk. Således er den tyske surkål transformeret til choucroute og kogt på en god lokal hvidvin – oftest en Riesling – og tilsat enebær og kravefrø. En særlig variant kaldes choucroute garni og er en alt-i-en-gryde ret bestående af surkål, kartofler, en god lokal pølse, skinke eller saltet kød. Den smager perfekt sammen med en Riesling-vin.

Bourgogne med de fine Chardonnay-vine

Tager vi længere mod syd i den østlige del af Frankrig, kommer vi til Bourgogne. Lige som de fleste Bourgogne-rødvine er skabt på Pinot Noir, er de fleste hvidvine skabt på Chardonnay-druen. Smagen er dog en helt anden end de hvidvine skabt på Chardonnay-druen, du kan købe fra andre steder i verden. Det skyldes dels det særlige klima og de særlige jordbundsforhold og dels at Chardonnay-druen sjældent blandes med andre druer i de bedste af hvidvinene fra Bourgogne.

Her er distrikterne Chablis og Mâconnais mest kendt for deres hvidvine, mens de øvrige tre distrikter i Bourgogne kendes mest for deres rødvine. Undtagelsen er distriktet Côte d’Or, hvor der i den nordlige del (Côte de Nuits) udelukkende dyrkes den røde Pinot Noir-drue, mens den sydlige del (Côte de Beaune) både huser Pinot Noir og Chardonnay.

Netop Côte de Beaune byder på nogle af de bedste Grand Cru hvidvine i verden skabt på Chardonnay-druen. Dog er der generelt kun 3 gode høstår på et årti, hvorfor disse hvidvine også hører til nogle af de dyreste.

Loire mod nordvest er stærk på Sauvignon Blanc

Langs Loire-floden i den nordlige del af Vestfrankrig, finder vi nogle af de bedste hvidvine skabt på druerne Sauvignon Blanc, Chenin Blanc og Melon. Hele området er præget af folden og nærheden til Atlanterhavet. Det giver et tempereret og forholdsvis fugtigt kystklima, hvilket giver vinbønderne problemer med råd og meldug i områderne nærmest kysten. Jordbunden er af vulkansk oprindelse inde i landet, mens de mere kystnære dele af området ligger på gammel, kalkholdig havbund.

Sauvignon Blanc er den oprindelige drue i området. Den bruges i hvidvine fra Sancerre og Pouilly-Fumé, samt Menetou-Salon, Reuilly og Quincy. Derudover brygges der masser af hvide hverdagsvine på Sauvignon Blanc, specielt i den midterste del af Loire-området. De lagres og modnes på ståltanke, der gør det nemmere at producere dem i store mængder.

Et af de producenter i Loire-dalen, der primært anvender Sauvignon Blanc til sine hvidvine, er Henri Bourgeois. Han har vine fra stort set alle dele af dalen. F.eks. Pouilly-Fumé, der ligger ved Loire-flodens østlige bred. Her viser Sauvignon Blanc sig fra sin mere feminine side, mens den i vinområdet Sancerre er mere sprød og tør.

Sauvignon Blanc er god til østers, skaldyr og mager fisk og går også godt til gedeost og fjerkræ. Sauvignon Blanc-vine er også særdeles velegnede til det nye nordiske køkken.

Melon eller Melon de Bourgogne er den eneste drue, der indgår i de kendte Muscadet-vine. De kommer fra området lige syd for Nantes, næsten helt ude ved Atlanterhavskysten. Det er lette hvidvine med en mild citrussmag og et strejf af salt. De bedste giver en nærmest fløjlsagtig fornemmelse i munden, mens de lidt dårligere Muscadet-vine virker mere vandede og intetsigende.

Muscadet-vine er perfekte til Østers og går også godt sammen med andre skaldyrs- og fiskeretter. Også Sushi og mad med citrus får et ekstra løft serveret med en god Muscadet-vin. Det samme gælder mange retter fra det nye nordiske køkken.

Franske hvidvine hos Kjær og Sommerfeldt

Hos Kjær og Sommerfeldt har vi et bredt udvalg af gode, franske hvidvine for både store og små producenter. Det er oftest producenter, som vi har kendt og handlet med i mange år. Det giver os et enestående indblik i deres vin, ligesom vi tit får ekstra gode tilbud på særligt spændende partier, du ikke finder andre steder.

Så tjek de mange forskellige hvidvine ud herover og bestil hjem med hurtig levering. Eller læg vejen forbi vores stemningsfyldte butikker i København og Århus. I København har du tilmed mulighed for at købe et glas af lige præcis den hvidvin, du gerne vil smage i vores vinbar.