Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Dessertvin

Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Se filtre
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris og rabatter

Bestem selv et prisinterval

kr.
kr.

(0)

(2)

Fremstillingsmetode
Årgang
Rating
Region
Distrikt
Vinhus
Prop
Se alle filtre
Mest populære
    Moscato Blanc
    Cala Del Mar
    Spanien
    Spanien
    Valencia

    Frisk, imødekommende og let perlende. Vinen har en meget behagelig sødme men fremstår stadig dejlig frisk.

    95
    kr. /stk
    • Ecological
    Tokaji Aszú 5 Puttonyos - 50 cl. 2010
    Tokaj Hétszolo
    Ungarn
    Ungarn
    Tokaji

    Koncentreret, rund og fyldig nektar med exceptionel smagsrigdom og en høj sødme, der balanceres perfekt af en sprød, retningsgivende syre.

    Læs mere
    455
    kr. /stk
      Château Doisy-Daëne - 2. Cru Classé 2020
      Château Doisy-Daëne
      Frankrig
      Frankrig
      Bordeaux
      Sauternes

      Anmelderrost Sauternes, der år efter år, høster store stjerner. Masser af nuancer i duften såsom tropisk frugt og hvid chokolade. Smagen er fyldig og intens med en flot syrestruktur.

      Læs mere
      695
      kr. /stk
      • Ecological
      Adorado Solera - Magnum 1967
      Menade
      Spanien
      Spanien
      Castilla y León
      Rueda

      Smagen er kompleks, intens og mangefacetteret. En akademisk såvel som majestætisk vin, der kalder på eftertanke og fordybelse.

      Læs mere
      • Parkers Wine Advocate
        93 Point
      • James Suckling
        93 Point
      945
      kr. /stk
      • Ecological
      • EcologicalNaturewine
      SO Sauternes 2022
      Château Bastor-Lamontagne
      Frankrig
      Frankrig
      Bordeaux
      Sauternes

      SO Sauternes Bio er en moderne økologisk Sauternes med en intens frugt og balanceret sødme. Vinen er som skabt til lyse og friske desserter, samt stærke oste.

      Læs mere
      219
      kr. /stk
        Recioto della Valpolicella - Fiorato - Halvflaske 2020
        Tommasi
        Italien
        Italien
        Veneto

        Smuk dybrød vin med aromatisk bouquet, der minder om vilde kirsebær. Smagen er sød, fyldig og i eftersmagen findes kirsebær og mandel.

        Læs mere
        219
        kr. /stk
        • Sustainable
        Mængde
        pris
        Moscato d'Asti 2023
        Pertinace
        Italien
        Italien
        Piemonte

        Kvalitets Moscato fra det historiske Pertinace vinhus. Denne kvalitetsvin har let perlende bobler med betagende noter af ferskner, citron og mandarin.

        Læs mere
        Pris ved 6 stk.
        Mængdepris

        Før 139 kr.

        99
        kr. /stk
        Spar i alt 240 kr.
        Se flere priser
          Fracchia 2023
          Voület Casorzo
          Italien
          Italien
          Piemonte

          Sommer efter sommer bliver denne her Piemonte-vin mere og mere populær. Frisk, indbydende og let sød vin, som er frizzante – dvs. let perlende.

          Læs mere
          139
          kr. /stk
            Moscato Rosé
            Cala Del Mar
            Spanien
            Spanien
            Valencia

            Aromatisk, sødlig og let perlende rosévin. Perfekt som aperitif eller til søde desserter.

            95
            kr. /stk
              Coteaux du Layon 2022
              Château De Fesles
              Frankrig
              Frankrig
              Loire

              En ædelsød vin med mange komplekse duft- og smagsindtryk. På en og samme tid både intens og elegant.

              • Jyllands-Posten
                2017
                2017
                92 Point
              • Berlingske Tidende
                2014
                2014
                4 Stjerner
              195
              kr. /stk
                Moscato d'Asti 2023
                Coppo
                Italien
                Italien
                Piemonte

                Den aromatiske, fersken- og pæreduftende Moncalvina er forsynet med fine små, forfriskende bobler, og en elegant afstemt sødme.

                Læs mere
                179
                kr. /stk
                • Sustainable
                Vinsanto - 50 cl. 2019
                Buccia Nera
                Italien
                Italien
                Toscana
                Chianti

                I bouqueten fornemmes nuancer af kastanje, hasselnød, abrikos og figner. Smagen har en fin balance mellem sødme og syre, tørret frugt og honning.

                Læs mere
                355
                kr. /stk
                • Ecological
                Les Remparts de Bastor-Lamontagne 2017
                Bastor-Lamontagne
                Frankrig
                Frankrig
                Bordeaux
                Sauternes

                Tæt og intens smag med en fin friskhed, der gør vinen fantastisk sammen med mad. Vidunderlig duft med friske, frugtige nuancer.

                Læs mere
                265
                kr. /stk
                  Beerenauslese Terrassen - Halvflaske 2022
                  Domäne Wachau
                  Østrig
                  Østrig
                  Wachau

                  Skøn specialitet fra Domäne Wachau i en flot, ravgul farve med en frugtig og eksotisk bouquet af passion, ananas, honning og hvide ferskner.

                  Læs mere
                  • Wine Enthusiast
                    2017
                    2017
                    95 Point
                  • Gastromand
                    2017
                    2017
                  225
                  kr. /stk
                  • Ecological
                  • EcologicalNaturewine
                  Riesling - Binger Scharlachberg 105°- Auslese  - Halvflaske 2019
                  Weingut Riffel
                  Tyskland
                  Tyskland
                  Rheinhessen

                  Kompleks, elegant og forfriskende. En sødmefuld vin fyldt til bristepunktet med indsmigrende duft- og smagsnuancer.

                  Læs mere
                  • James Suckling
                    2018
                    2018
                    95 Point
                  • James Suckling
                    2018
                    2018
                    Blandt Tysklands 100 bedste vine
                  199
                  kr. /stk
                    Banyuls - 50 cl 2021
                    M. Chapoutier
                    Frankrig
                    Frankrig
                    Languedoc-Roussillon

                    Kraftfuld dessert/apéritifvin med en sødmefuld, "fed" og frisk smag.

                    • Lorang & Co.
                      2017
                      2017
                    • Gastromand
                      2015
                      2015
                    175
                    kr. /stk
                      Château de Ricaud 2017
                      Château De Ricaud
                      Frankrig
                      Frankrig
                      Bordeaux
                      Loupiac

                      Exceptionel flot dessertvin, der bedst kan sammenlignes med Sauternes. Intens, aromatisk bouquet, der åbner op mod lette noter af appelsin og citron.

                      Læs mere
                      215
                      kr. /stk
                        Château de Ricaud - Halvflaske 2020
                        Château De Ricaud
                        Frankrig
                        Frankrig
                        Bordeaux
                        Loupiac

                        Exceptionel flot dessertvin, der bedst kan sammenlignes med Sauternes. Intens, aromatisk bouquet, der åbner op mod lette noter af appelsin og citron.

                        Læs mere
                        135
                        kr. /stk
                        • Ecological
                        Sauvignon Blanc - Dulce 2023
                        Menade
                        Spanien
                        Spanien
                        Castilla y León
                        Rueda

                        Delikat sødmefuld med aromatisk bouquet af eksotiske frugter og en næsten glycerinagtig fedme, alt sammen understøttet af en fin, forfriskende syre og mineralitet.

                        Læs mere
                        169
                        kr. /stk
                          Albana Passito - Colle del Re - Halvflaske 2015
                          Umberto Cesari
                          Italien
                          Italien
                          Emilia-Romagna

                          Intens rødgylden –”botrytiseret” dessertvin med delikate noter af puddersukker, appelsinskal og figen.

                          • Mondiales des Vins
                            2008
                            2008
                            GULD
                          229
                          kr. /stk

                          Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

                          Hvad er dessertvin?

                          Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

                          Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

                          Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

                          Mange veje til den perfekte dessertvin

                          Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

                          Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

                          Muscat dessertvine

                          Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

                          Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

                          Forstærkning

                          En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

                          Tyske dessertvine

                          Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

                          Eiswein

                          Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

                          Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

                          Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

                          Süssreserve

                          Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

                          Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

                          Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

                          Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

                          I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

                          Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

                          Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

                          Chaptalisering

                          Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

                          Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

                          Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

                          Ædel råddenskab

                          Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

                          Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

                          Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

                          Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

                          Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

                          Sådan vælger du den rigtige dessertvin

                          Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

                          Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

                          Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.

                          Passion for mennesker og vin siden 1875

                          Fri fragt ved
                          køb over 500 kr.

                          Dag-til-dag levering
                          ved køb før kl. 13

                          Kongelig
                          Hofleverandør

                          Passion for vin
                          siden 1875

                          Afhentning i Kbh,
                          Aarhus & Odense

                          Afhent gratis din
                          ordre lokalt