Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Dessertvin

Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Se filtre
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris
Tilbud
Smagsretning
Fremstillingsmetode
Årgang
Rating
Region
Distrikt
Vinhus
Se alle filtre
Mest populære
    Kelleris Vingaard, Utopia, Bulls Eye 2014
    Kalleris
    Danmark
    Danmark

    Interessant eminent hedvin med markant og pirrende næse af krydret frugt, kombineret med sødme, frugtintensitet, tobak, lakrids. Flot struktur og balance.

    Læs mere
    450
    kr. /stk
    • Sustainable
    Late Harvest - Sauvignon Blanc - Halvflaske 2016
    La Playa
    Chile
    Chile
    Colchagua Valley

    Ren nektar. Eksotisk, flot gylden og smagsnuancerne er hen ad ananas, papaya, tørret fersken, bagte vafler, tørret ingefær og masser af frisk frugt.

    Læs mere
    85
    kr. /stk
      Riesling - Auslese - Halvflaske 2015
      Villa Huesgen
      Tyskland
      Tyskland
      Mosel

      Koncentreret, harmonisk og elegant Auslese. Denne ædle dessertvin har flotte toner af fersken og eksotisk frugt og en perfekt integreret syre, der spiller op mod det honningsøde.

      Læs mere
      329
      kr. /stk
      • Ecological
      Tokaji Late Harvest - 50 cl. 2017
      Tokaj Hétszolo
      Ungarn
      Ungarn
      Tokaji

      Økologisk sød dessertvin, der på fornem vis demonstrerer Tokaj-regionens overlegne evner til at skabe dessertvin i verdensklasse.

      Læs mere
      165
      kr. /stk
        Moscato
        Pete's Pure
        Australien
        Australien
        South Eastern Australia
        Murray Darling

        Perlende, livlig og munter mousserende vin, der byder på en vifte af tropiske aromaer med noter af lime, friskrevet citronskal, litchi og kiwifrugter.

        Læs mere
        119
        kr. /stk
          Beerenauslese Terrassen - Halvflaske 2019
          Domäne Wachau
          Østrig
          Østrig
          Wachau

          Skøn specialitet fra Domäne Wachau i en flot, ravgul farve med en frugtig og eksotisk bouquet af passion, ananas, honning og hvide ferskner.

          Læs mere
          • Wine Enthusiast
            95 Point
          • Gastromand
          215
          kr. /stk
            Vin de Paille 2015
            Fumey-Chatelain
            Frankrig
            Frankrig
            Jura
            Arbois

            Sublim, sjælden vintype fra Jura med intens viskositet og lang, kompleks eftersmag med noter af abrikos, appelsinskal, akaciehonning og trøffel.

            Læs mere
            475
            kr. /stk
              Fracchia 2021
              Voület Casorzo
              Italien
              Italien
              Piemonte

              Sommer efter sommer bliver denne her Piemonte-vin mere og mere populær. Frisk, indbydende og let sød vin, som er frizzante – dvs. let perlende.

              Læs mere
              129
              kr. /stk
                Banyuls - 50 cl 2020
                M. Chapoutier
                Frankrig
                Frankrig
                Languedoc-Roussillon
                Côtes de Roussillon

                Kraftfuld dessert/apéritifvin med en sødmefuld, "fed" og frisk smag.

                • Lorang & Co.
                • Gastromand
                159
                kr. /stk
                  Albana Passito - Colle del Re - Halvflaske 2012
                  Umberto Cesari
                  Italien
                  Italien
                  Emilia-Romagna

                  Intens rødgylden –”botrytiseret” dessertvin med delikate noter af puddersukker, appelsinskal og figen.

                  209
                  kr. /stk
                    Botrytis Semillon - Masters - Havlflaske 2021
                    Peter Lehmann
                    Australien
                    Australien
                    Barossa Valley

                    Flot dessertvin på sent høstede druer med fin bouquet af tropiske frugter, honning og en anelse citrus. Harmonisk og elegant sødmefuld smag med en frisk frugtagtig syre.

                    Læs mere
                    199
                    kr. /stk
                    • Sustainable
                    Lagare Cape - 50 cl. 2019
                    Beyerskloof
                    Sydafrika
                    Sydafrika
                    Stellenbosch

                    Eksotisk dessertvin med intense krydderier, mørk frugt, lakrids og honning i flot kombination. Helt i gennem en unik dessertvin.

                    Læs mere
                    215
                    kr. /stk
                    • Ecological
                    Sauvignon Blanc - Dulce 2021
                    Menade
                    Spanien
                    Spanien
                    Castilla y León
                    Rueda

                    Delikat sødmefuld med aromatisk bouquet af eksotiske frugter og en næsten glycerinagtig fedme, alt sammen understøttet af en fin, forfriskende syre og mineralitet.

                    Læs mere
                    155
                    kr. /stk
                    • Biodynamic
                    Coufis Blanc - Halvflaske 2017
                    M. Chapoutier
                    Frankrig
                    Frankrig
                    Côtes du Rhône Villages

                    Flot dessertvin med intens næse af eksotiske frugter, appelsiner og abrikoser. Smagen er fed og næsten karamelagtig med en lang afbalanceret eftersmag.

                    Læs mere
                    275
                    kr. /stk
                    • Ecological
                    Les Remparts de Bastor-Lamontagne 2017
                    Bastor-Lamontagne
                    Frankrig
                    Frankrig
                    Bordeaux
                    Sauternes

                    Tæt og intens smag med en fin friskhed, der gør vinen fantastisk sammen med mad. Vidunderlig duft med friske, frugtige nuancer.

                    Læs mere
                    245
                    kr. /stk
                      Maury - Vin Doux Natural - 50 cl. 2017
                      Christophe Marin
                      Frankrig
                      Frankrig
                      Languedoc-Roussillon

                      Dejlig afstemt vin med tilpas sødme bag den tætpakkede duft og smag af blommer, lakrids, svesker og kandiserede frugter. En ren vinder til klassiske desserter.

                      Læs mere
                      235
                      kr. /stk
                        Château de Ricaud - Halvflaske 2018
                        Château De Ricaud
                        Frankrig
                        Frankrig
                        Bordeaux
                        Loupiac

                        Exceptionel flot dessertvin, der bedst kan sammenlignes med Sauternes. Intens, aromatisk bouquet, der åbner op mod lette noter af appelsin og citron.

                        Læs mere
                        125
                        kr. /stk
                        • Sustainable
                        Vinsanto - 50 cl. 2011
                        Buccia Nera
                        Italien
                        Italien
                        Toscana
                        Chianti

                        I bouqueten fornemmes nuancer af kastanje, hasselnød, abrikos og figner. Smagen har en fin balance mellem sødme og syre, tørret frugt og honning.

                        Læs mere
                        339
                        kr. /stk
                        • Ecological
                        Riesling - Scharlachberg - Auslese - Halvflaske 2019
                        Weingut Riffel
                        Tyskland
                        Tyskland
                        Rheinhessen

                        Kompleks, elegant og forfriskende. En sødmefuld vin fyldt til bristepunktet med indsmigrende duft- og smagsnuancer.

                        Læs mere
                        • James Suckling
                          95 Point
                        • James Suckling
                          Blandt Tysklands 100 bedste vine
                        179
                        kr. /stk
                        • Ecological
                        Tokaji Aszú 5 Puttonyos - 50 cl. 2008
                        Tokaj Hétszolo
                        Ungarn
                        Ungarn
                        Tokaji

                        Koncentreret, rund og fyldig nektar med exceptionel smagsrigdom og en høj sødme, der balanceres perfekt af en sprød, retningsgivende syre.

                        Læs mere
                        425
                        kr. /stk

                        Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

                        Hvad er dessertvin?

                        Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

                        Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

                        Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

                        Mange veje til den perfekte dessertvin

                        Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

                        Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

                        Muscat dessertvine

                        Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

                        Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

                        Forstærkning

                        En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

                        Tyske dessertvine

                        Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

                        Eiswein

                        Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

                        Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

                        Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

                        Süssreserve

                        Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

                        Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

                        Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

                        Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

                        I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

                        Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

                        Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

                        Chaptalisering

                        Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

                        Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

                        Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

                        Ædel råddenskab

                        Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

                        Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

                        Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

                        Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

                        Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

                        Sådan vælger du den rigtige dessertvin

                        Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

                        Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

                        Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.

                        Passion for mennesker og vin siden 1875

                        Tilbud på
                        enkeltstyk

                        Smag dig nemt igennem
                        vores sortiment

                        Fri fragt ved
                        køb over 500 kr.

                        Dag-til-dag levering
                        og aftenlevering

                        Kongelig
                        Hofleverandør

                        Passion for vin
                        siden 1875

                        Afhentning i Kbh,
                        Aarhus & Odense

                        Afhent gratis din
                        ordre lokalt