Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Dessertvin

Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Se filtre
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris og rabatter

Bestem selv et prisinterval

kr.
kr.

(0)

(3)

Fremstillingsmetode
Årgang
Rating
Region
Distrikt
Vinhus
Prop
Se alle filtre
Mest populære
    Moscato Rosé
    Cala Del Mar
    Spanien
    Spanien
    Valencia

    Aromatisk, sødlig og let perlende rosévin. Perfekt som aperitif eller til søde desserter.

    95
    kr. /stk
    • Sustainable
    Mængde
    pris
    Moscato d'Asti 2023
    Pertinace
    Italien
    Italien
    Piemonte

    Kvalitets Moscato fra det historiske Pertinace vinhus. Denne kvalitetsvin har let perlende bobler med betagende noter af ferskner, citron og mandarin.

    Læs mere
    Pris ved 6 stk.
    Mængdepris

    Før 139 kr.

    99
    kr. /stk
    Spar i alt 240 kr.
    Se flere priser
      Fracchia 2023
      Voület Casorzo
      Italien
      Italien
      Piemonte

      Sommer efter sommer bliver denne her Piemonte-vin mere og mere populær. Frisk, indbydende og let sød vin, som er frizzante – dvs. let perlende.

      Læs mere
      139
      kr. /stk
        Riesling - Auslese - Halvflaske 2015
        Villa Huesgen
        Tyskland
        Tyskland
        Mosel

        Koncentreret, harmonisk og elegant Auslese. Denne ædle dessertvin har flotte toner af fersken og eksotisk frugt og en perfekt integreret syre, der spiller op mod det honningsøde.

        Læs mere
        349
        kr. /stk
          Moscato
          Pete's Pure
          Australien
          Australien
          South Eastern Australia
          Murray Darling

          Perlende, livlig og munter mousserende vin, der byder på en vifte af tropiske aromaer med noter af lime, friskrevet citronskal, litchi og kiwifrugter.

          Læs mere
          129
          kr. /stk
          • Ecological
          Tokaji Late Harvest - 50 cl. 2021
          Tokaj Hétszolo
          Ungarn
          Ungarn
          Tokaji

          Økologisk sød dessertvin, der på fornem vis demonstrerer Tokaj-regionens overlegne evner til at skabe dessertvin i verdensklasse.

          Læs mere
          179
          kr. /stk
            Moscato Blanc
            Cala Del Mar
            Spanien
            Spanien
            Valencia

            Frisk, imødekommende og let perlende. Vinen har en meget behagelig sødme men fremstår stadig dejlig frisk.

            95
            kr. /stk
              Coteaux du Layon 2021
              Château De Fesles
              Frankrig
              Frankrig
              Loire

              En ædelsød vin med mange komplekse duft- og smagsindtryk. På en og samme tid både intens og elegant.

              • Jyllands-Posten
                2017
                2017
                92 Point
              • Berlingske Tidende
                2014
                2014
                4 Stjerner
              195
              kr. /stk
                Moscato d'Asti 2022
                Volpi
                Italien
                Italien
                Piemonte

                Pragtfuld og frisk duft af eksotiske frugter. Smagen er lækker sød, fin og let perlende med tydelig Moscato-aroma.

                Læs mere
                115
                kr. /stk
                  Dulce de Moscatel - 50 cl.
                  Anecoop
                  Spanien
                  Spanien
                  Valencia

                  Smuk Moscatel med honningbløde nuancer med røgede toner, mandler, ristede pinjekerner og tørret frugt. Smagen er frisk og let på paletten.

                  Læs mere
                  105
                  kr. /stk
                    Albana Passito - Colle del Re - Halvflaske 2015
                    Umberto Cesari
                    Italien
                    Italien
                    Emilia-Romagna

                    Intens rødgylden –”botrytiseret” dessertvin med delikate noter af puddersukker, appelsinskal og figen.

                    • Mondiales des Vins
                      2008
                      2008
                      GULD
                    229
                    kr. /stk
                      Moscato d'Asti 2023
                      Coppo
                      Italien
                      Italien
                      Piemonte

                      Den aromatiske, fersken- og pæreduftende Moncalvina er forsynet med fine små, forfriskende bobler, og en elegant afstemt sødme.

                      Læs mere
                      179
                      kr. /stk
                      • Sustainable
                      Riesling - Goldtröpfchen - Black Label - Auslese -  Halvflaske 2022
                      Nik Weis
                      Tyskland
                      Tyskland
                      Mosel

                      Koncentreret med påmindelser om rosiner og tørrede abrikoser, holdt på den forfriskende side af smagsspektret grundet Riesling-druens retningsgivende og afbalancerende syre.

                      Læs mere
                      • Stuart Pigott
                        2021
                        2021
                        97 Point
                      • Vinous
                        2021
                        2021
                        94 Point
                      295
                      kr. /stk
                        Château Climens - 1. Cru Classé 1950
                        Château Climens
                        Frankrig
                        Frankrig
                        Bordeaux
                        Sauternes

                        Mytisk årgang af en de bedste søde vine fra Bordeaux

                        3.499
                        kr. /stk
                          Recioto della Valpolicella - Fiorato - Halvflaske 2020
                          Tommasi
                          Italien
                          Italien
                          Veneto

                          Smuk dybrød vin med aromatisk bouquet, der minder om vilde kirsebær. Smagen er sød, fyldig og i eftersmagen findes kirsebær og mandel.

                          Læs mere
                          219
                          kr. /stk
                          • EcologicalNaturewine
                          • Sustainable
                          Riesling - Bockstein, Auslese lange Goldkapsel Black label - Halvflaske 2017
                          879
                          kr. /stk
                          • EcologicalNaturewine
                          • Sustainable
                          Riesling - Bockstein, Beerenauslese Black Label 2014
                          Nik Weis
                          Tyskland
                          Tyskland
                          Mosel

                          Fantastisk Beerenauslese fra Mosel-mesteren Nik Weis.

                          2.595
                          kr. /stk
                            Vin de Liqueur - Secret de Montbourgeau
                            Domaine de Montbourgeau
                            Frankrig
                            Frankrig
                            Jura
                            Côtes de Jura

                            Unik og fremragende Macvin fremstillet på en ”hemmelig” familieopskrift hos Montbourgeau igennem generationer.

                            • Parkers Wine Advocate
                              93 Point
                            495
                            kr. /stk
                            • Sustainable
                            Vinsanto - 50 cl. 2019
                            Buccia Nera
                            Italien
                            Italien
                            Toscana
                            Chianti

                            I bouqueten fornemmes nuancer af kastanje, hasselnød, abrikos og figner. Smagen har en fin balance mellem sødme og syre, tørret frugt og honning.

                            Læs mere
                            355
                            kr. /stk
                            • NatureWine
                            • Sustainable
                            Grüner Veltliner V.D.N. 2022
                            Domäne Wachau
                            Østrig
                            Østrig
                            Wachau

                            Flot sødmefuld dessertvin, der kun produceres i begrænset antal. Strågul farve og umiddelbare smagsindtryk af citrus frugter, grøn peberfrugt og abrikos.

                            Læs mere
                            329
                            kr. /stk

                            Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

                            Hvad er dessertvin?

                            Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

                            Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

                            Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

                            Mange veje til den perfekte dessertvin

                            Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

                            Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

                            Muscat dessertvine

                            Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

                            Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

                            Forstærkning

                            En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

                            Tyske dessertvine

                            Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

                            Eiswein

                            Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

                            Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

                            Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

                            Süssreserve

                            Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

                            Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

                            Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

                            Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

                            I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

                            Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

                            Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

                            Chaptalisering

                            Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

                            Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

                            Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

                            Ædel råddenskab

                            Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

                            Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

                            Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

                            Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

                            Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

                            Sådan vælger du den rigtige dessertvin

                            Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

                            Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

                            Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.

                            Passion for mennesker og vin siden 1875

                            Fri fragt ved
                            køb over 500 kr.

                            Dag-til-dag levering
                            ved køb før kl. 13

                            Kongelig
                            Hofleverandør

                            Passion for vin
                            siden 1875

                            Afhentning i Kbh,
                            Aarhus & Odense

                            Afhent gratis din
                            ordre lokalt