Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Dessertvin

Dessertvin

Søde vine, perfekt til dessert og nydelse. Med en dessertvin fra Kjær & Sommerfeldt er du sikker på, at få en nøje udvalgt vin, som gør lykke til desserten.

Se filtre
Mest populære
Luk Filtre
Type
Land
Drue
Passer til
Pris og rabatter

Bestem selv et prisinterval

kr.
kr.

(0)

(3)

Fremstillingsmetode
Årgang
Rating
Region
Distrikt
Vinhus
Prop
Se alle filtre
Mest populære
    Moscato Rosé
    Cala Del Mar
    Spanien
    Spanien
    Valencia

    Aromatisk, sødlig og let perlende rosévin. Perfekt som aperitif eller til søde desserter.

    95
    kr. /stk
      Fracchia 2023
      Voület Casorzo
      Italien
      Italien
      Piemonte

      Sommer efter sommer bliver denne her Piemonte-vin mere og mere populær. Frisk, indbydende og let sød vin, som er frizzante – dvs. let perlende.

      Læs mere
      139
      kr. /stk
      • Ecological
      Tokaji Late Harvest - 50 cl. 2021
      Tokaj Hétszolo
      Ungarn
      Ungarn
      Tokaji

      Økologisk sød dessertvin, der på fornem vis demonstrerer Tokaj-regionens overlegne evner til at skabe dessertvin i verdensklasse.

      Læs mere
      179
      kr. /stk
      • Sustainable
      Mængde
      pris
      Moscato d'Asti 2023
      Pertinace
      Italien
      Italien
      Piemonte

      Kvalitets Moscato fra det historiske Pertinace vinhus. Denne kvalitetsvin har let perlende bobler med betagende noter af ferskner, citron og mandarin.

      Læs mere
      Pris ved 6 stk.
      Mængdepris

      Før 139 kr.

      99
      kr. /stk
      Spar i alt 240 kr.
      Se flere priser
        Dulce de Moscatel - 50 cl.
        Anecoop
        Spanien
        Spanien
        Valencia

        Smuk Moscatel med honningbløde nuancer med røgede toner, mandler, ristede pinjekerner og tørret frugt. Smagen er frisk og let på paletten.

        Læs mere
        105
        kr. /stk
          Château Coutet, 1. Cru Classé 2020
          Château Coutet
          Frankrig
          Frankrig
          Bordeaux
          Sauternes

          Fremragende ædelsød vin fra et af området absolut bedste slotte – Château Coutet 1. Grand Cru Classé

          • Decanter
            2020
            2020
            95 Point
          • Parkers Wine Advocate
            2020
            2020
            94-96 Point
          295
          kr. /stk
            Moscato Blanc
            Cala Del Mar
            Spanien
            Spanien
            Valencia

            Frisk, imødekommende og let perlende. Vinen har en meget behagelig sødme men fremstår stadig dejlig frisk.

            95
            kr. /stk
              Vin de Paille 2015
              Fumey-Chatelain
              Frankrig
              Frankrig
              Jura
              Arbois

              Sublim, sjælden vintype fra Jura med intens viskositet og lang, kompleks eftersmag med noter af abrikos, appelsinskal, akaciehonning og trøffel.

              Læs mere
              509
              kr. /stk
                Moscato d'Asti 2023
                Coppo
                Italien
                Italien
                Piemonte

                Den aromatiske, fersken- og pæreduftende Moncalvina er forsynet med fine små, forfriskende bobler, og en elegant afstemt sødme.

                Læs mere
                179
                kr. /stk
                • Ecological
                Les Remparts de Bastor-Lamontagne 2017
                Bastor-Lamontagne
                Frankrig
                Frankrig
                Bordeaux
                Sauternes

                Tæt og intens smag med en fin friskhed, der gør vinen fantastisk sammen med mad. Vidunderlig duft med friske, frugtige nuancer.

                Læs mere
                265
                kr. /stk
                  Château Climens - 1. Cru Classé 1950
                  Château Climens
                  Frankrig
                  Frankrig
                  Bordeaux
                  Sauternes

                  Mytisk årgang af en de bedste søde vine fra Bordeaux

                  3.499
                  kr. /stk
                  • Ecological
                  • EcologicalNaturewine
                  Riesling - Binger Scharlachberg 105°- Auslese  - Halvflaske 2019
                  199
                  kr. /stk
                    Vin de Liqueur - Secret de Montbourgeau
                    Domaine de Montbourgeau
                    Frankrig
                    Frankrig
                    Jura
                    Côtes de Jura

                    Unik og fremragende Macvin fremstillet på en ”hemmelig” familieopskrift hos Montbourgeau igennem generationer.

                    • Parkers Wine Advocate
                      93 Point
                    495
                    kr. /stk
                    • Sustainable
                    Vinsanto - 50 cl. 2019
                    Buccia Nera
                    Italien
                    Italien
                    Toscana
                    Chianti

                    I bouqueten fornemmes nuancer af kastanje, hasselnød, abrikos og figner. Smagen har en fin balance mellem sødme og syre, tørret frugt og honning.

                    Læs mere
                    355
                    kr. /stk
                    • NatureWine
                    • Sustainable
                    Grüner Veltliner V.D.N. 2022
                    Domäne Wachau
                    Østrig
                    Østrig
                    Wachau

                    Flot sødmefuld dessertvin, der kun produceres i begrænset antal. Strågul farve og umiddelbare smagsindtryk af citrus frugter, grøn peberfrugt og abrikos.

                    Læs mere
                    329
                    kr. /stk
                      Château du Mayne 2022
                      Château Du Mayne
                      Frankrig
                      Frankrig
                      Bordeaux
                      Sauternes

                      Typisk Sauternes, dyb ravgul farve, en rigt nuanceret bouquet af nødder, honning og abrikos der også går igen i smagen, hvor der en fin frugtsyre giver vinen en god balance.

                      Læs mere
                      299
                      kr. /stk
                        Château Les Arroucats - Cuvée Virginie 2021
                        Château Les Arroucats
                        Frankrig
                        Frankrig
                        Bordeaux
                        Sainte-Croix-du-Mont

                        Bouqueten er præget af abrikos og pæredufte. I smagen går abrikosen igen - tilsat honning. En svag syre fra Sauvignon Blanc giver vinen rygrad og ”friskhed”. Et godt alternativ til Sauternes.

                        Læs mere
                        155
                        kr. /stk
                          Château d'Yquem - 1. Cru Classé - Halvflaske 2016
                          Château D'Yquem
                          Frankrig
                          Frankrig
                          Bordeaux
                          Sauternes

                          Fremragende årgang af en af verdens mest ikoniske søde vin.

                          2.195
                          kr. /stk
                            Recioto Classico 2018
                            Zenato
                            Italien
                            Italien
                            Veneto

                            Koncentreret dessertvin, med krydrede noter, mørke kirsebær, svesker og blommer, men holdt fint tøjlet og afbalanceret af fløjlsbløde tanniner.

                            Læs mere
                            459
                            kr. /stk
                              Lagare Cape - 50 cl. 2020
                              Beyerskloof
                              Sydafrika
                              Sydafrika
                              Stellenbosch

                              Eksotisk dessertvin med intense krydderier, mørk frugt, lakrids og honning i flot kombination. Helt i gennem en unik dessertvin.

                              Læs mere
                              235
                              kr. /stk

                              Den rigtige dessertvin kan gøre underværker, når middagens sidste ret skal på bordet. De karakteristiske søde vine rummer deres helt eget smagsunivers, som passer perfekt til de oftest søde desserter, der traditionelt runder en middag af.

                              Hvad er dessertvin?

                              Dessertvin er en fællesbetegnelse, der bruges om søde vine, der drikkes til mad. Den utroligt brede betegnelse dækker over en lang række vine, som har hver deres karakter. Smagsoplevelsen rækker således lige fra den fed, gylden muscat over det direkte søde og til en mørk, lagret portvin.

                              Hovedparten af alle dessertvine har et relativt højt alkoholindhold. Det kræver en længere gæring. Samtidig kræver det et stort sukkerindhold i druerne eller mosten. Det er samtidig med til at skabe den sødme, der er så karakteristisk for en dessertvin.

                              Dessertvine produceres hovedsageligt af grønne druer – oftest de samme, som der bliver produceret tørre hvidvine af. Men i forhold til disse er dessertvinene som allerede nævnt søde og har oftest en alkoholprocent på mellem 14 og 24 procent – eller højere.

                              Mange veje til den perfekte dessertvin

                              Sødmen og den højere alkoholprocent kan frembringes på mange forskellige måder. I Tyskland og mange af de oversøiske vinlande anvendes der sent høstede druer til produktionen af dessertvine. De kan også fremstilles ved at bruge druesorter med et naturligt, højt indhold af sukker

                              Sødmen kan også tilføres i form af sukker eller honning, der kommes i vinen enten før eller efter gæringen. Eller ved at fjerne vandet i druerne, så sukkermængden koncentreres. Det sker enten gennem tørring eller frysning. Endelig produceres nogle dessertvine også ved at tilføre alkohol til vinen.

                              Muscat dessertvine

                              Der findes flere forskellige Muscat-druesorter. Fælles for dem er, at hovedparten af dem har et højt indhold af sukker. Det gør disse druer velegnede til dessertvine, specielt når de er dyrket i de varmere vindistrikter.

                              Her får druerne lov til at blive helt modne, inden de plukkes. Eventuelt kan sukkerproduktionen fremmes ved at fjerne et stort antal drueklaser fra vinstokkene tidligt på sæsonen. Derved fordeles sukkerproduktionen – som foregår i vinstokkens blade – på færre drueklaser.

                              Forstærkning

                              En anden populær metode til at fremstille dessertvine af Muscat- og andre druetyper, er ved at tilføre alkohol til vinen før alt sukkeret er gæret. Denne metode anvendes til mange af de grønne muscat-druer, ligesom den også anvendes på blå Grenache-druer, samt i forbindelse med sherry-produktion.

                              Tyske dessertvine

                              Flere af de teknikker, der anvendes til produktion af dessertvin, har sit ophav i Tyskland. Det gælder f.eks. Eiswein og den såkaldte süssreserve-metode.

                              Eiswein

                              Mest kendt er nok den såkaldte Eiswein. Den fremstilles ved at lade druerne få frost, før de bliver plukket. Ifølge tysk vinlov skal druerne have minimum 7 graders frost, før de må plukkes. Derved udkrystalliseres vandet i druerne, så sukker- og syrekoncentrationen stiger.

                              Druerne presses frosne til en koncentreret most, der efterfølgende tilsættes en særlig type gær. Derefter sættes druerne til at gære i længere tid. Resultatet bliver en sød vin med højt syreniveau. Men produktionsmetoden er dog ret dyr og oftest direkte tabsgivende for producenten. Derfor koster Eiswein en hel del mere end andre dessertvine.

                              Udover Tyskland er produktionen af Eiswein – eller Ice Wine – stor i Canada. De har det rigtige klima til formålet. Vintypen produceres også i de køligste vindistrikter flere andre steder på kloden, f.eks. i Chile, Østrig, Kroatien og Australien.

                              Süssreserve

                              Süssreserve er en anden tysk teknik til fremstilling af dessertvine. Den går ud på at opbygge ekstra sødme ved at tilføre ugæret most til vinen efter den er færdiggæret. Det øger sødmen og formindsker alkolholprocenten.

                              Samtidig kan vinen færdiggæres helt uden brug af sulfitter til at stoppe gæringen. For efterfølgende kan den færdige dessertvin fortyndes ned, så den holder sig inden for den alkoholprocent, den må have ifølge lovgivningen. Ifølge tysk vinlov må süssreserve-vine ikke indeholde mere end 15 % alkohol.

                              Metoden anvendes også til produktion af dessertvine i New Zealand.

                              Stråvin er vejen til mange italienske dessertvine

                              I Italien er de såkaldte “stråvine” en meget udpræget produktionsmetode i forbindelse med dessertvine. Her lufttørres druerne, så vandet fordamper. Tidligere foregik det på store stråmåtter, deraf betegnelsen “stråvin. I dag tørres druerne i stedet i store lagerhaller.

                              Metoden er ret kostbar, da druerne oftest må håndplukkes enkeltvis, for at sikre det rigtig høsttidspunkt. Samtidig formindsker tørringen udbyttet fra den enkelte vinstok i en sådan grad, at der oftest kun kommer et enkelt glas dessertvin ud af de anvendelige druer fra en hel vinstok.

                              Metoden anvendes bl.a. til produktionen af Moscato-dessertvin og den søde, røde Recioto della Valpolicella. Den anvendes også til produktion af den populære bordvin Amarone og Rispasso i samme vindistrikt.

                              Chaptalisering

                              Chaptalisering betyder, at der tilføres kunstigt sukker til vinen før gæringen. I Romerriget foregik det ved at hælde honning i druemosten. Senere gik man dog over til almindeligt sukker. 

                              Metoden bruges oftest for at øge alkoholprocenten på en lidt slap vin, men kan altså også bruges til dessertvine. Her giver den både sødme og ekstra alkoholprocenter.

                              Metoden er dog forbudt i mange af de vinproducerende lande i dag, eller tillades kun i de billigere vine. Således skal billige, tyske vine angive, om der er anvendt chaptalisering eller ej.

                              Ædel råddenskab

                              Dessertvine fra f.eks. Sauternes syd for Bordeaux, Tokaj-Hegyalja i Ungarn og flere vindistrikter i Tyskland er rent faktisk produceret af mugne vindruer. Muggen skyldes den såkaldte ”ædel råddenskab”, der skabes af svampen Botrytis cinerea. Det er en svampeart, som angriber druerne under de rigtige vejrforhold – særligt er områder med megen tåge ideelle for svampearten. Svampen suger vandet ud af druerne, så sødme, alkohol og smagsnoter forstærkes i druen.

                              Botrytis cinerea er desværre ret følsom overfor fugt. Bliver der for fugtigt, udvikler svampen sig i stedet til såkaldt grå råddenskab. Det kan ødelægge hele vinhøsten, hvorfor der er en vis risiko ved denne produktionsmetode.

                              Din vej til den bedste dessertvinsoplevelse

                              Som du kan se, er der mange forskellige måder at producere en god dessertvin på. Hvilken metode der anvendes i de forskellige vindistrikter, afhænger oftest af enten klima eller tradition.

                              Hos Kjær & Sommerfeldt har vi fundet de bedste dessertvine fra vores mange samarbejdspartnere rundt om i vinens verden. Her er både franske, italienske, spanske og californiske dessertvine, for nu blot at nævne nogle af dem.

                              Sådan vælger du den rigtige dessertvin

                              Så rul op til toppen af siden og find den dessertvin, der passer bedst til din smag. Køber du for mere end 500 kroner i samme ordre, betaler vi forsendelsen.

                              Når du skal udvælge dessertvinen, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilken dessert der er tale om. Dessertvinen skal nemlig helst være sødere end desserten. Er desserten meget fed, kan du i stedet overveje at vælge en sherry eller portvin i stedet for en traditionel dessertvin.

                              Har du spørgsmål om vin, kan du også tage et kig på vores blog eller videoserien Passion for vin. Eller hold øje med vores smagsarrangementer, hvor der regelmæssigt er mulighed for at smage på spændende nye dessertvine.

                              Passion for mennesker og vin siden 1875

                              Fri fragt ved
                              køb over 500 kr.

                              Dag-til-dag levering
                              ved køb før kl. 13

                              Kongelig
                              Hofleverandør

                              Passion for vin
                              siden 1875

                              Afhentning i Kbh,
                              Aarhus & Odense

                              Afhent gratis din
                              ordre lokalt