Luk
Indkøbskurv
Kurven er tom

Vin fra Priorat


Priorat er et spansk vinområde, som ligger lige syd for Barcelona. Herfra kommer nogle af Spaniens mest inspirerende og forførende rødvine. Det er fyldige vine med en høj alkoholprocent, oftest produceret på Grenache og Cariñena-druer, som er dyrket i områdets stenede og meget varme klima. Se de mange spændende vine i produktoversigten og læs mere om vin fra Priorat nederst på siden.

Filtrer efter
Område
Vis flere
Vis flere
Vis:
Ingen produkter fundet!

Langt ude på landet syd for Barcelona i Nordspanien, ligger Priorat med sit meget smukke og kuperede landskab og gloende hede temperaturer. Herfra kommer den ene af de to vine, der må bære betegnelse DOCa – den højeste kvalitetsklasse for vin i Spanien.

Vinen herfra har fået navn efter området. Det var tidligere en meget maskulin, tung og meget alkoholrig rødvin. Stilen er dog skiftet siden nye generationer af vinmagere kom til i løbet af 1990’erne. Vinen er dog stadig meget fyldig og har en forholdsvis høj alkoholprocent, men er blevet mere raffineret og forfinet i smagen end tidligere.

Priorats vinhistorie

Der har været dyrket og produceret vin i Priorat siden 1100-tallet. Her grundlagde karteusermunkeordenen et priori – et munkekloster – som gav navn til området. Vinen i området er blevet dyrket og produceret stort set uforandret op til 1990’erne. Her skete der en stor revolution af både vindyrkning og -produktion over hele Catalonien.

Nye vinmagere kom til og nye dyrknings- og produktionsmetoder vendte op og ned på de gamle traditioner. Det gav vinen fra Priorat og mange af Cataloniens mange andre vindistrikter et tiltrængt løft i både kvalitet og smag. Det var med til at åbne verdens øjne for de mange fantastiske vine fra denne spanske provins med stærk selvstændighedstrang.

Druerne i Priorat

Priorat-vin produceres for det meste som en blandingsvin med Grenache – der hedder Grenacha på spansk – som den vigtigste komponent. Dertil er tilsat druesorten Mazuelo Cariñena, der er det lokale navn for den franske drue Carignan. Den var engang den mest plantede druesort i Frankrig. Til blandingen – eller i stedet for Mazuelo Cariñena-druen – er der siden 1990’erne blevet tilføjet forskellige andre franske druesorter som f.eks. Cabernet Sauvignon og Syrah.

Vinklimaet i Priorat

På grund af det noget hårde, varme klima og den tynde, stenede jordbund i Priorat, er udbyttet af druehøsten i området meget lavt. Samtidig er vinstokkene oftest meget gamle. Kombinationen af klima, jordbund og vinstokkenes alder er med til at give stor intensitet og styrke til Priorat-vinene.

Den magre, stedede jordbund indeholder store mængder skifer og kvarts. Vinmarkerne er oftest placeret på smalle terrasser på stejle bakkedrag og bjergsider. Det har gjort det svært at mekanisere dyrkningen.

Derfor var området i en årrække truet af affolkning. Ungdommen foretrak simpelthen det lette liv i byerne frem for et manuelt, slidsomt arbejde på områdets uvejsomme vinmarker. Det lukkede mange af de gamle, historiske vingårde i området.

Ny vin, nye tider

Men den succes som de nye Priorat-vine hurtigt fik, da de kom frem i løbet af 1990’erne, fik denne udvikling til at vende. Så i dag er der atter liv i stort set alle de vingårde, som blev forladt i løbet af årtierne inden vinrevolutionen.

Samtidig er der opstået en række vinhuse med eget brand, der producerer terroir-baserede Priorat-vine med enkeltmark Cru-præg. Her var tendensen ellers tidligere, at druehøsten blev holdt inden for en række forskellige kooperativer, der så producerede vin af de tilsluttede vinbønders leverancer.

Kjær & Sommerfeldt har et tæt samarbejde med et de vinhuse, som har haft en stor betydning for den vinrevolution, som sendte Priorat-vinen mod tinderne. Det er vinhuset Cellars Scala Dei, der samtidig er det ældste vinhus i området. Det blev grundlagt allerede i 1163 og var også det første vinhus, der begyndte at producere de moderne Priorat-vine så tidligt som i 1974!

Find din bedste vinoplevelse med vin fra Priorat

Skal du forkæle dig selv og dine gæster med noget af den mest ypperlige vin, der kan findes i Spanien? Så skal du gå på jagt blandt de mange, spændende flasker øverst på siden her. Her finder du Priorat-vin i alle prisklasser – og husk: Oplevelsen hører altid til i den bedste klasse – uanset prisen.

Kunne du tænke dig at se nærmere på nogle af de andre spanske rødvine, kan du også finde et bredt udvalg af andre gode rødvine fra Spanien hos Kjær & Sommerfeldt.

Du kan også lejlighedsvis opleve Priorat og andre spanske vine til de vinsmagninger, vi afholder over hele landet. Du har også mulighed for at holde din egen vinsmagning – enten hos os, derhjemme eller i firmaet.

Har du spørgsmål om vin, kan du lægge vejen forbi vores Lær om vin-sektion. Her finder du vores inspirerende Passion for vin-videoer, hvor vores vineksperter besvarer de mest almindelige spørgsmål om vin. Samme sted kan du også læse nyheder både fra os selv og fra den fantastiske verden af vin, som vi beskæftiger os med hver eneste dag.