Vin og mad – sådan vælger du den rigtige vin til maden

Hvordan er det nu lige ... Hvidvin til fisk. Rødvin til bøf. Bobler til ... nytårsaften? Og så er dén ikke længere. Eller hvad? God mad og god vin går hånd i hånd, men det kan være lidt af en kunst at sætte den rigtige vin til den rigtige mad. For hvordan sikrer man, at vinen ikke er for kraftig til det, man gerne vil servere, men samtidig er kraftig nok? 

Læs med her, og få en række gode råd til, hvordan du matcher vin og mad og får en endnu bedre oplevelse ved spisebordet.

1. Kraftig mad – kraftig vin

Hvis du serverer en middag med masser af spark i, f.eks. en heftig gryderet, mørkt kød eller masser af krydderier, nytter det ikke noget at vælge en spinkel pjevs af en vin.

Er der smæk på smagen i maden, skal der også være smæk på vinen. Og er kødet mørkt, skal du i reglen gå efter en god, kraftig rødvin.

Det kunne f.eks. være en god, solid Zinfandel eller en fyldig Amarone.

2. Lidt garvesyre til bøffen, tak

Er der en god bøf på programmet, er det aldrig en dårlig idé at vælge en rødvin med kraftige tanniner - eller godt med garvesyre, om du vil. Tanninerne passer nemlig fortrinligt til proteinerne i den dejlige bøf.

Gode bud på en seriøs bøf-betvinger er f.eks. Barolo eller Bordeaux-vine. Ikke mindst, hvis bøffen har en god, smagsfyldt fedtmarmorering. 

3. Rød- og/eller hvidvine

Der er flere forskellige retter, der egner sig godt til både rødvin og hvidvin. Hvis altså du sørger for at vælge de rigtige rød- og hvidvine.

Retter med kylling eller svinekød fungerer fortrinligt med en fyldig hvidvin som f.eks. Riesling eller Chardonnay – eller med en let og læskende rødvin. Det kunne f.eks. være en Pinot Noir fra Bourgogne.

4. Når maden går i fisk

Skal der fisk på gaflen, gør du både den og dig selv en tjeneste, hvis du serverer en saftig og let vin – f.eks. en Chablis til de mere magre, lyse fisketyper som rødspætte og torsk.

De mere fede fisketyper som makrel og laks kræver mere fylde for ikke at overdøve vinen fuldstændig. Her er f.eks. en hvid Bourgogne eller en frisk og frugtig Pinot Noir gode bud. Husk at servere Pinot'en svalet.

5. Friske vine til fede retter

Er der tung og fed mad på din tallerken, kan det let blive for meget, hvis vinen i glasset er tilsvarende tung. Tænk derfor i at give den fede mad lidt modspil ved at servere noget frisk og syrligt. Det giver en flot balance og runder måltidet perfekt af.

Mange vine fra Rhône Syd kan være gode bud på skønne og frugtrige vine til den klassiske julemiddag, der som oftest er et ret tungt bekendtskab.

6. Ost og vin

Er du vant til at nyde et glas rødvin til ostebordet? Glem alt, hvad du har hørt, for det er faktisk ikke det oplagte valg. I stedet er en lækker, fadlagret Chardonnay et fremragende bud.

Prøv f.eks. skønne bobler, der passer perfekt til fede oste. Gedeost, der typisk er mere syrlig, får et flot modspil af en god Sauvignon Blanc. Blåskimmeloste suppleres fornemt af et glas portvin eller to.

Insisterer du på rødvin, så vælg en med så diskrete tanniner som muligt. F.eks. en skøn Côtes du Rhône, der typisk er
både rund og frugtig.

7. Skal det være sødt, så lad det være sødt

Det kan siges ganske enkelt: Sød mad kræver en sød vin. Og jo sødere, maden er, jo sødere skal vinen være.

Det er derfor, dessertvine nærmest føles hvinende søde, når de drikkes for sig selv. Serveres de sammen med en sød dessert, er der derimod harmoni for alle pengene.

8. Sur, sur, sur ...

Er der noget syrligt på din tallerken, skal der som udgangspunkt også være noget syrligt i dit glas. Syrlig mad går nemlig bedst med vin med høj syrlighed. Syren i maden fremhæver vinens frugt og skaber en dejlig harmoni.

En harmoni, der i øvrigt er ret svær at få øje på, hvis du drikker en meget syrlig vin uden mad – det er helt enkelt kombinationen af maden og vinen, der skaber magien. 

Vin og mad

Passion for mennesker og vin siden 1875

Fri fragt ved
køb over 500 kr.

Dag-til-dag levering
ved køb før kl. 13

Kongelig
Hofleverandør

Passion for vin
siden 1875

Afhentning i Kbh,
Aarhus & Odense

Afhent gratis din
ordre lokalt